in Pro Version
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.
Payment methods
pro Feature Availablein Pro Version
Credit Card details
pro Feature Availablein Pro Version
in Pro Version
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.
Payment methods
pro Feature Availablein Pro Version
Credit Card details
pro Feature Availablein Pro Version
Tratamentul cu Botox este folosit în special în treimea superioară a tenului, pentru a estompa și elimina ridurile de la ochi (laba gâștii), ridurile de pe frunte și cele dintre sprâncene (zona glabelară). Suplimentar, se mai pot trata ridurile „de tristeţe” de la colţurile gurii, bar code-ul (ridurile de la mustață), ridurile de la rădăcina nasului (mușchiul procerus și mușchiul corrugato) și nu în ultimul rând, se poate ameliora aspectul benzilor verticale de la nivelul gâtului. Cu toate acestea mimica, expresivitatea feţei, în esenţă, se păstrează!
Botox-ul cosmetic este toxină botulinică tip A și reprezintă o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Această toxină este produsă în condiţii controlate de laborator, este purificată și moderată ca să poată fi folosită în siguranță în procedurile antirid.
Toxina Botulinica tip A, este folosită în scopuri terapeutice de peste 20 de ani. Se foloseşte cu succes şi în neurologie (spasm facial, torticolis, unele cazuri de migrenă, mână spastică la copii), chirurgie (fisuri anale), dermatologie (transpiraţia excesivă, - hiperhidroza - axilelor, palmelor şi picioarelor).
Ulterior Toxina Botulinică a fost folosită în tratamentul cosmetic al ridurilor faciale de expresie, sub denumirea de Botox.
Când se injectează într-o anumită arie, Botoxul blochează în mod reversibil transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura facială răspunzătoare de ridurile de expresie. Astfel, musculatura interesată nu se mai contractă și se relaxează determinând întinderea tegumentului supradiacent, ca rezultat pielea rămâne întinsă și neridată în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal, permițând ca persoana să rămână cu o expresie facială neafectată. De asemenea, pielea va căpăta o culoare mai aprinsă și mai luminoasă ca urmare a vasodilatației locale cu o oxigenare bogată a tegumentului.
Tratamentul cu injecții Botox este o procedură simplă și sigură. Botox-ul se va injecta cu un ac fin în zona dorită. Deoarece acul este fin și se injectează cantitate mică de toxină botulinică, durerea este minoră. Se poate aplica anestezie locală, prin aplicare topică.
Tratamentul cosmetic cu injectii Botox este foarte avantajos prin faptul că nu există nicio perioadă de recuperare a pacientului ce a urmat tratamentul. Toată procedura dureaza 15 - 20 de minute.
Creierul trimite mesaje (impulsuri) electrice către muşchi ceea ce determină contracţia lor şi mişcarea. Aceste mesaje sunt transmise muşchilor cu ajutorul unei substanţe numite acetilcolină, care este blocată de către toxina botulinica; ca urmare muşchii nu mai primesc mesajul de contracţie. Aceasta înseamnă că spasmul sau contracţiile musculare care produc ridurile sunt stopate sau mult reduse după injectarea toxinei. Cu alte cuvinte, muşchii sunt „obligaţi” să se relaxeze, sunt „dezvăţaţi” să se mai contracte; deci nu mai are cine să producă ridurile. Apoi, după ce a fost ajutat de injecţie, pacientul „se dezvaţă” în mod conştient de a mai utiliza unele grupuri musculare a căror activitate este nedorită, astfel încât chiar şi după ce efectul medicamentului a trecut, efectul continuă.
Toxina botulinică este injectată direct în muşchii din jurul ridurilor cu ajutorul unui ac foarte mic. În cazul în care există disconfort, acesta este minim şi durează câteva secunde.
Tratamentul durează câteva minute. Odată injectată, toxina botulinică blochează transmiterea impulsurilor nervoase la muşchi, permiţându-le acestora să se relaxeze.
Rezultatele procedurii devin evidente în câteva zile (de la 3-4 zile până la 10-14 zile). Cu toate că acestea nu sunt permanente, ele durează câteva luni.
Procedura nu necesită spitalizare şi poate fi repetată când efectul toxinei se diminuează şi după o strategie pe care o vă va recomanda medicul dermatolog. Această „strategie” vă va prelungi efectul cât se poate de mult!
Vârsta pacienţilor la care se poate efectua toxina botulinica poate varia larg între 25 şi 70 de ani în funcţie de momentul apariţiei ridurilor. Datorită receptivităţii neuromusculare şi a calităţii pielii ne vom aştepta la rezultate mai bune la tineri (35 - 40 ani) şi mai modeste la vârstnici (ridurile sunt deja adânc „săpate” în piele, iar efectul durează mai puţin). Şi la bărbaţi rezultatele pot fi mai puţin spectaculoase deoarece musculatura lor este mai puternică!
Cele mai multe riduri de pe chipul nostru sunt datorate acţiunii îndelungate, voluntare sau involuntare a muşchilor mimicii (de sub piele) asupra tegumentului nostru. Astfel, se produc: ridurile de încruntare (dintre sprâncene) ridurile frontale, ridurile „laba de gâscă” (de la colţul ochilor), (dar şi celelalte deja menţionate mai sus). Tocmai aceste riduri sunt principala indicaţie în tratamentul cu toxina botulinică, la bărbaţi şi femei. Aceste riduri (mai ales cele de încruntare) dau un aspect ursuz, supărat (chiar furios), trist sau obosit în totală neconcordanţă cu realitatea, care surprind neplăcut oamenii din jur. De aceea, persoanele în cauză au de suferit datorită expresiei lor faciale, de multe ori involuntară. Tocmai în această privinţă tratamentul cu toxina botulinică poate avea un rezultat pozitiv deosebit de spectaculos!
Dozele foarte mici, purificate de toxină botulinică, folosite în medicină, nu au efecte toxice. Ele se folosesc fără riscuri chiar și la copiii cu probleme neurologice. Iar în combaterea ridurilor dozele sunt şi mai mici (de 600 de ori mai mici decât doza letală). Injectarea de toxina botulinică este aproape lipsită de riscuri pentru majoritatea pacienţilor.
Deşi se produc relativ rar, cele mai frecvente reacţii secundare (minore) sunt senzaţia de amorţeală moderată, edemaţierea (umflarea), echimozele (vânătăi) sau senzaţia de furnicătură în zona injectată, durere de cap, simptome ca de gripă, greață. Cele mai multe dintre aceste efecte nu apar dacă pacientul evită frecarea sau atingerea brutală a zonei injectate în prima zi a efectuării procedurii. Uneori pot apărea (sau se pot accentua) alte riduri, în vecinătate, ca efect compensator. Acestea se pot retuşa, eventual, la o lună.
Pot exista efecte secundare mai importante ca: lăsarea unei pleoape, diplopie (tulburări de vedere), asimetrii ale zâmbetului, iar dacă s-a injectat la nivelul gâtului - tulburări de înghiţire sau răguşeală. Aceste efecte secundare sunt trecătoare (durează 10-14 zile), iar dispariţia lor este spontană (nu necesită tratament).
Sunt interzise, în primele zile, expunerea la situaţii care ar putea duce la înroşirea excesivă a feţei (plajă, fitness, solar), iar în următoarele 3 săptămâni tratamente cosmetice dure (perii, masaj) sau tratamente chirurgicale faciale.
Există şi foarte rare cazuri rezistente la toxina botulinică, moment în care tratamentul nu are efect. Pacienţii care nu pot beneficia de tratament cu toxina botulinică sunt cei cu miastenia gravis (o boală gravă musculară), gravidele, sau pacientele cu tratament de fertilizare în curs.
Puteţi să mergeţi la serviciu şi să vă reluaţi activitatea zilnică imediat după tratament (tratamentul nu lasă urme!). Puteți să conduceți autovehicule. Este important să ţineţi capul ridicat (evitaţi somnul) timp de 4-6 ore după injectare şi să evitaţi masarea sau atingerea zonei tratate.
Tratamentul cu toxina botulinica are un efect de întinerire certă, vizibilă dar subtilă (anturajul va remarca faţa dumneavoastră mai odihnită, mai proaspătă!). De altfel acest tratament a fost comparat cu un adevărat „bisturiu chimic”. Totuşi, el nu va putea substitui niciodată un lifting chirurgical sau o corecţie chirurgicală a pleoapelor căzute sau alte tratamente chirurgicale, dar (numai!) împreună se vor completa foarte bine pentru a reda şi păstra frumuseţea în pofida anilor care trec! Trebuie subliniat faptul că fiecare metodă, fie toxina botulinică, fie tratamentul chirurgical acţionează cel mai bine pe domeniul ei (liftingul nu poate rezolva anumite riduri pe care toxina le rezolvă cel mai bine, aşa cum nici toxina nu rezolvă ceea ce ar putea să rezolve liftingul).
În concluzie, datorită calităţilor sale, deşi departe de a fi cercetată complet din punct de vedere ştiinţific, toxina botulinică este utilizată astăzi cu succes de
milioane de persoane pe tot mapamondul, fiind unul din „instrumentele” care au revoluţionat medicina în general şi cea estetică în special.
Se recomanda evitarea tratamentelor cu toxina botulinica femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, precum si persoanelor diagnosticate cu o afectiune neurologica.
Toxina botulinica este contraindicata:
- Persoanelor cu anumite afectiuni neuromusculare: miastenia gravis, sindrom Eaton-Lambert, neuropatii, scleroza laterala amiotrofica
- Persoanelor cu instabilitate psihologica
- Persoanelor cu istoric de reactie la toxina sau albumina
- Femeilor insarcinate
- Femeilor care alapteaza
- Persoanelor cu diverse infectii in zonele in care se doreste injectarea toxinei botulinice
- Persoanelor cu disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor)
- Persoanelor care urmeaza un tratament cu antibiotice, aminoglicozide sau captopril